- In tegenstelling tot de aandelenhandel, ligt de mondiale valutahandel bijna nooit helemaal stil.
- De meest rustige periode van het etmaal zijn de uren tussen de sluiting van de handel in de VS en de opening van Azië, als het in Europa nacht is.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit waarom het behoorlijk spannend kan zijn tijdens het zogeheten ‘heksenuur’.
ANALYSE – Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren: het voorjaar is bezaaid met allerlei vrije dagen. Er is echter een klein groepje mensen dat toch doorwerkt als de rest van Nederland vrij is, zoals bijvoorbeeld politieagenten, medewerkers van luchthavens en vliegmaatschappijen, en … valutahandelaren.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de aandelenhandel, gaat de handel in valuta bijna altijd door. Dat is overigens niet het enige verschil tussen aandelen- en valutahandel.
Bij die eerstgenoemde markt denk je al gauw aan enorme bedragen, zoals de ruim 2.500 miljard dollar die Apple waard is en de 10 miljard dollar aan aandelen die elke dag verhandeld wordt op de New York Stock Exchange, Nasdaq en alle andere Amerikaanse beurzen.
Dat is echter kinderspel bij wat er in de valutawereld gebeurt. Daar werd vorig jaar op een willekeurige handelsdag 7.000 miljard euro verhandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen, die daar elke drie jaar onderzoek naar doet.
Valutahandel gaat (bijna) altijd door
Op het Damrak in Amsterdam wordt bijna elke doordeweekse dag de handelsbel voor de aandelenmarkt ’s ochtends om precies 9:00 uur geluid, terwijl ’s middags om 17:30 uur de schermen op zwart gaan.
Aan de overkant van de Atlantische Oceaan loopt de officiële beurshandel op de New York Stock Exchange echter maar van 9:30 tot 16:00 uur. Daar staat tegenover dat er ook een niet-officiële avondsessie is, die tot 20:00 uur ’s avonds kan doorlopen.
In de valutawereld bestaat zoiets niet. Daar gaat de handelsbel bij wijze van spreken maar een keer in de week. Op maandagochtend lokale tijd gaat de valutahandel van start in Sydney. In Nederland is het dan nog zondagavond, terwijl het hier al zaterdagochtend is als de handelsweek in New York wordt afgesloten.
Afgezien van Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag is elke doordeweekse dag een handelsdag. Want als een of meerdere handelsplatformen gesloten zijn door een nationale of regionale feestdag, kunnen andere beurzen de valutahandel overnemen.
Omdat valuta worden verhandeld op verschillende beursplatformen, gaat de handel 24 uur per dag door. Als de beurzen in Azië sluiten, zijn die in Europa al open. Het drukste moment is tijdens onze middag, als kantooruren in Europa en de Verenigde Staten – twee heel belangrijke blokken voor de wereldeconomie en -handel – elkaar overlappen.
Er is juist heel weinig handel als de zon aan de hemel staat op een handjevol eilanden in de Stille Zuidzee, terwijl de rest van de wereld net wakker wordt, nog slaapt, of de werkdag al heeft afgesloten.
Rustig, maar niet saai: heksenuur op de valutamarkt
Een rustige handel is echter lang niet altijd een saaie handel. Omdat er maar weinig grote handelspartijen actief zijn, kan één grote transactie of onverwachte gebeurtenis flinke gevolgen hebben. Vooral omdat geautomatiseerde handelsprogramma’s die op basis van marktbewegingen bepaalde transacties uitvoeren – ook wel algoritmes genoemd – koersschommelingen kunnen versterken.
Dat gebeurde bijvoorbeeld in januari 2016. In de uren tussen het slot van de beurs in New York en de handelsstart in Tokio, ging de Zuid-Afrikaanse rand toen binnen enkele minuten met 9 procent onderuit. Begin 2019 schoot de Japanse yen juist met 8 procent omhoog op een vergelijkbaar moment.
Door dit soort vreemde koersbewegingen worden deze rustige handelsuurtjes als het nacht is in Europa, ook wel het ‘heksenuur’ genoemd in de valutawereld. En dat klinkt een stuk spannender dan Hemelvaart.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.